
Beschermd wonen
Beschermd wonen is er voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Er is een veilige beschermde woonomgeving nodig omdat iemand psychisch kwetsbaar is. In deze omgeving is er altijd iemand aanwezig die toezicht houdt.
Wanneer je beschermd woont, dan woon je in een woning van een zorgaanbieder. Het kan zijn dat je met iemand anders in een huis woont. Je hebt dan wel een eigen kamer, maar de overige voorzieningen in huis worden gedeeld met medebewoners.
Bij sommige zorgaanbieders kun je ook een eigen studio of appartement voor jezelf krijgen. Zorgaanbieders proberen mensen altijd zo zelfstandig mogelijk te laten wonen.
Wellicht zijn er ook andere zaken waar je ondersteuning bij kunt gebruiken. Hoeveel begeleiding je krijgt kan wisselend zijn. Dit kan een paar uur in de week zijn of meer wanneer dat nodig is. Over het algemeen is er op een beschermd wonen-locatie 24 uur per dag iemand aanwezig of er is een noodnummer dat je kunt bellen, zodat er iemand op verzoek bij je thuis kan komen.

Voor wie is beschermd wonen?
Beschermd wonen is er voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen en dagelijks begeleiding nodig hebben. Dit kan tijdelijk voor korte of langere duur zijn. De gemeente zal samen met jou kijken wat je nodig hebt.
Wanneer je gebruikt maakt van deze zorg krijg je hulp bij:
- Schoonmaak
- Boodschappen
- Eten koken
- Dagbesteding
- Medicatie
- Onderhouden van sociale contacten
- Administratie
Deze woonvorm kan ook een tussenstap zijn voor begeleid zelfstandig wonen wanneer je uit behandeling komt vanuit een psychiatrisch ziekenhuis of een verslavingskliniek.

Beschermd wonen aanvragen
Je kunt beschermd wonen aanvragen door contact op te nemen met het zorgloket van de gemeente waar je als inwoner ingeschreven staat. Over het algemeen kun je telefonisch contact opnemen met het zorgloket en in sommige gevallen gaat dit via je Digid.
Omdat een aanvraag vaak al lastig genoeg is, kun je kijken of iemand in je omgeving je hierbij kan helpen. Of je kunt op voorhand een zorgaanbieder inschakelen die beschermd wonen aanbiedt. Dan kunnen zij met jou in gesprek gaan en samen de aanvraag te doen.

Zorgaanbieders
Er zijn in Nederland erg veel zorgaanbieders die beschermd wonen aanbieden. Elke zorgaanbieder bedient vaak wel zijn eigen doelgroep en heeft zijn eigen specialismen. Het is daarom verstandig om goed op de website te kijken van zorgaanbieders om een goed beeld te krijgen van hun aanbod.
Via wmo-zorgloket.nl kun je ook gebruik maken van ons zoeksysteem waarin je kunt filteren op specialismen, doelgroepen qua leeftijd en afstand. Op deze manier kun je snel in contact komen met de juiste zorgaanbieder.