Houtbewerking als dagbesteding.

Dagbesteding

Dagbesteding betekent dat je onder begeleiding van professionals kunt deelnemen aan verschillende activiteiten. Deze activiteiten worden over het algemeen in groepsverband aangeboden.

Dagbesteding kan ook helpen wanneer mantelzorger(s) ontlast moeten worden. Daarnaast geeft het jou een zinvolle invulling van de dag en kan je helpen bij het leggen van nieuwe sociale contacten. Ook biedt het vaak ook de mogelijkheid om te werken aan persoonlijke doelen.

De doelen voor de dagbesteding worden samen met je begeleider in kaart gebracht en opgenomen in een zorgplan. Een zorgplan is een plan dat door de zorgaanbieder wordt opgesteld in samenspraak met de gemeente. Hierin worden doelen gesteld voor een bepaalde periode. Eens in de zoveel tijd is er weer contact met de gemeente om te bespreken wat de voortgang is bij de dagbesteding en wordt er gekeken of de gestelde doelen zijn behaald en of er nieuwe doelen gesteld moeten worden.

Deze man wil na een burn-out graag rustig aan weer opbouwen. Dit kan door middel van dagbesteding.

Voor wie is dagbesteding?

Iedereen kan een aanvraag doen voor dagbesteding bij het Wmo-zorgloket van de gemeente waar je als inwoner ingeschreven staat. Je komt in aanmerking voor dagbesteding als je bijvoorbeeld niet meer kunt werken, uit behandeling komt of vanwege andere persoonlijke omstandigheden.

Er zijn dus geen speciale voorwaarden om voor deze voorziening in aanmerking te komen. Samen met de gemeente wordt er gekeken naar jouw persoonlijke situatie en wat jij nodig hebt. Dit kan dagbesteding zijn, maar er kan ook gezamenlijk worden gekeken naar alternatieve mogelijkheden binnen de voorzieningen van de Wmo.

Dagbestedingsaanvragen worden hier digitaal verwerkt.

Dagbesteding aanvragen

Het aanvragen van dagbesteding kun je doen door contact op te nemen met het Wmo-zorgloket van de gemeente. Dit kan over het algemeen telefonisch, maar het kan ook zijn dat je een aanvraag via je Digid moet doen. Omdat het aanvraagproces best lastig kan zijn, is het over het algemeen handig om dit samen met iemand te doen.

Dit kan iemand zijn uit je directe omgeving of je kunt hiervoor een zorgaanbieder inschakelen. Zij zullen op voorhand met jou in gesprek gaan over je persoonlijke situatie en kijken wat je nodig hebt en dit samen met jou op papier zetten.

Deze Wmo-consulent denkt mee over welke activiteiten bij de cliënt kunnen passen.

Dagbestedingsaanbod

Er is in Nederland een groot aanbod aan dagbesteding gericht op verschillende activiteiten en doelgroepen. Als eerste is het goed om te kijken wat je leuk lijkt om te doen en wat jou beweegt om een aanvraag te doen.

Enkele voorbeelden van activiteitengebieden zijn:

  • Creatief
  • ICT en computers
  • Houtbewerking
  • Sporten
  • Bloemschikken
  • Toneelspelen
  • Kaarten maken
  • Inpakwerk
  • Boodschappen doen
  • Om leren gaan met geld

Daarnaast zijn er lokaal meerdere zorgboerderijen waar je naar toe kunt of locaties waarin je arbeidsgericht aan het werk kunt. Ook zijn er in de wijk vaak verschillende initiatieven waar je naar toe kunt voor een zinvolle daginvulling.

Als je een dagbesteding hebt gevonden kun je vrijblijvend contact opnemen, op gesprek gaan en vaak ook wel een dagdeel meelopen om te kijken of de activiteit aansluit bij wat je zoekt.