Huishoudelijke hulp dweilt de vloer.

Huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp betekent dat er iemand bij je thuis komt om te ondersteunen in de schoonmaak. Ook behoren andere huishoudelijke klusjes bij het werk van een huishoudelijke hulp. Een andere benaming voor deze hulp is ook wel een schoonmaker of werkster.

Werkzaamheden die onder deze hulp vallen bestaan voornamelijk uit schoonmaken. Wel verschillen de taken van schoonmaken vaak per huishouden. Welke werkzaamheden dit zijn, overleg je met de zorgaanbieder. Ook kan het zijn dat de gemeente samen met jou bepaalt waar je hulp bij kunt krijgen.

Een huishoudelijke hulp kom vaak voor een aantal uren per week of per maand bij jou thuis om de schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren.

Een Wmo-consulent maakt aantekeningen van de wensen van de cliënt.

Hulp in de huishouding via de Wmo

Het kan zijn dat je tijdelijk of voor langere duur huishoudelijke hulp nodig hebt in huis; misschien omdat je geopereerd bent, een fysieke beperking hebt of het simpelweg zelf niet meer bij kan houden. Bij één van deze gevallen kun je een aanvraag doen voor hulp bij de Wmo-afdeling van de gemeente waar je als inwoner ingeschreven staat.

De Wmo-afdeling zal bij jou thuis komen om een goed beeld te krijgen van de situatie en samen met jou bepalen welke vorm van huishoudelijke hulp het meest passend is en hoe vaak een hulp moet langskomen om alle schoonmaakwerkzaamheden te doen.

Schoonmaakmiddelen.

Huishoudelijke hulp aanvragen

Wanneer je zelf niet meer in staat bent om schoon te maken, dan kun je contact opnemen met het Wmo-zorgloket van de gemeente waar je als inwoner geregistreerd staat. De gemeente zal je een aantal vragen stellen en wanneer zij de noodzaak voor huishoudelijke hulp zien, dan zullen zij binnen een aantal weken bij je langskomen om een goed beeld te krijgen van de situatie.

Je kunt in veel gevallen contact opnemen met het zorgloket door te bellen, mailen of een aanvraag te doen via Digid. Omdat het best lastig kan zijn om deze ondersteuning aan te vragen, kun je ook direct contact opnemen met een zorgaanbieder die huishoudelijke ondersteuning voor de Wmo aanbiedt. Dan kunnen zij samen met jou een aanvraag in gang zetten.

De cliënt in overleg met een zorgaanbieder.

Aanbod hulp in de huishouding

Er zijn in Nederland veel zorgaanbieders die huishoudelijke hulp aanbieden via de Wmo. Om een goede zorgaanbieder te vinden in jouw woonplaats kom je via het internet vaak al flink aan het zoeken. Wmo-zorgloket.nl heeft ook het aanbod van huishoudelijke ondersteuning in kaart gebracht, zodat je snel de juiste zorgaanbieder kunt vinden die je verder kan helpen.