Woningaanpassingen

Een hulpverlener overlegt met een hulpbehoevende vrouw welke woningaanpassingen er nog in haar woning gedaan moeten worden.

Woningaanpassing

Een woningaanpassing betekent dat er een aanpassing in je woning moet komen, zodat je zelf langer thuis kunt blijven wonen of iemand waarmee je samen in één huis woont. Het kunnen kleine woningaanpassingen in de badkamer zijn, een traplift of om grote verbouwingen of misschien wel een zorgwoning.

Enkele andere voorbeelden van woningaanpassingen zijn:

  • Verwijderen van drempels
  • Een tillift
  • Bredere deuren
  • Lichtschakelaars verplaatsen
  • Een elektrische deuropener
  • Een lichtflitsbel

Kortom, er zijn tal van woningaanpassingen die gedaan kunnen worden om zo langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Deze vrouw kan door een aantal woningaanpassingen zelfstandig blijven wonen.

Gebruik maken van woningaanpassingen?

Iedereen die vanwege persoonlijke omstandigheden een woningaanpassing nodig heeft in huis kan een aanvraag doen bij de gemeente. De gemeente zal samen met jou kijken welke aanpassing er nodig is en of dit via de Wmo ingeregeld kan worden. Wanneer je een woning huurt, dan kun je het beste contact opnemen met de woningbouwvereniging voor hulp.

De gemeente is verantwoordelijk voor woningaanpassingen bij:

  • Kinderen die jeugdhulp krijgen van de jeugdwet
  • Volwassenen die hulp krijgen vanuit de Wmo
  • Volwassenen en kinderen die zorg krijgen vanuit de WZL (wet langdurige zorg)

Niet alle woningaanpassingen worden vergoed door de gemeente. Het moeten aanpassingen betreffen voor mensen met een beperking. Aanpassingen die nodig vergoed worden zijn: een glijstang, een mengkraan met één hendel of een verstelbaar bed.

Er wordt hier bekeken of een WLZ-indicatie van toepassing is/

Eigen bijdrage en vergoedingen

De gemeente kan voor een woningaanpassing een bijdrage vragen, ook voor een kind onder de 18 jaar. Heb je een WLZ-indicatie voor zorg, dan betaal je niets extra’s. Dit zit in de indicatie voor zorg je ontvangt.

Wanneer je gaat verhuizen en er moet een aanpassing komen die veel kost, dan kun je een verhuisvergoeding krijgen via de Wmo. Hoe hoog deze vergoeding is, kun je navragen bij je eigen gemeente.

De Wmo-consulent opzoek naar de juiste aanbieder.

Aanbieders voor woningaanpassingen

Er zijn veel aanbieders in Nederland als het gaat om woningaanpassingen. Omdat het best lastig is om deze aanbieders te vinden, hebben wij deze aanbieders voor jou op de rij gezet. Je kan via ons zoeksysteem gemakkelijk en snel bekijken welke aanbieders er zijn voor woningaanpassingen.