Individuele begeleiding ondersteund bij het doen van de administratie.

Individuele begeleiding

Wanneer je moeite hebt met het krijgen van regelmaat en structuur in je dagelijkse leven, dan kan individuele begeleiding je hierbij helpen. Je kunt bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij:

  • Administratie en financiën
  • Dagbesteding
  • Het tegengaan van verslaving
  • Onderhouden van sociale contacten
  • Leren omgaan met eventuele beperkingen
  • Meegaan naar belangrijke afspraken

Wanneer je individuele begeleiding nodig hebt, dan is het van belang dat je eerst onderzoekt of er iemand in je omgeving is die je kan helpen bij de hulpvragen die je hebt. Heb je niemand in je omgeving die je kan ondersteunen? Dan kun je contact opnemen met de gemeente. Individuele begeleiding wordt ook wel ambulante begeleiding genoemd.

Hier wordt individuele ondersteuning gefaciliteerd.

Voor wie is individuele ondersteuning?

Iedereen die met bepaalde zaken vastloopt in het dagelijkse leven kan een aanvraag doen voor individuele ondersteuning via de Wmo. De Wmo-afdeling van de gemeente waar je als inwoner ingeschreven staat, zal samen met jou gaan kijken wat je nodig hebt en welke zorgaanbieder jou hier het beste bij kan helpen.

Wanneer het kleine praktische vragen zijn, dan kunnen soms de medewerkers van de gemeente je ook verder helpen of je advies kan geven over hoe je bepaalde zaken kunt aanpakken. Hoeveel uren ondersteuning ingezet kunnen worden, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en is op voorhand moeilijk in te schatten. De gemeente zal dit samen met jou bespreken en hier afspraken over maken.

Aanvragen voor individuele begeleiding worden hier digitaal verwerkt.

Individuele begeleiding aanvragen

Het aanvragen van individuele begeleiding gaat via het Wmo-zorgloket van de gemeente waar je ingeschreven staat als inwoner. Je kunt contact opnemen met het Wmo-zorgloket door te bellen, te mailen of in sommige gevallen via de website door in te loggen met je Digid.

De gemeente zal je vervolgens te woord staan en je een aantal aanvullende vragen stellen om een goed beeld te krijgen van je persoonlijke situatie en zo in kaart brengen welke vorm van ondersteuning het meest passend is.