PGB of zorg in natura?

Wanneer je in aanmerking komt voor ondersteuning via de Wmo, heb je twee opties om dit te regelen. De eenvoudigste optie is zorg in natura (ZIN), waarbij de gemeente al het regelwerk op zich neemt. Ze betalen rechtstreeks aan de zorgverlener, waardoor je veel administratieve rompslomp bespaard blijft.

Een alternatief is het persoonsgebonden budget (PGB). Hierbij heb je meer vrijheid in je keuzes, maar het brengt ook meer administratief werk met zich mee. Met een PGB dien je zelf de facturen van de zorgaanbieder in bij de gemeente.

Deze vrouwen zijn aan het overleggen over de betere optie voor de cliënt. PGB of toch zorg in natura?
Deze hulpverleenster legt aan haar cliënt uit wat het verschil is tussen een PGB en zorg in natura.

Het verschil tussen een PGB en zorg in natura (ZIN)

Met een PGB koop je zelf de gewenste zorg in bij een zorgaanbieder naar keuze. Bij zorg in natura bepaalt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar uit welke zorgaanbieders je kunt kiezen. Je kunt een PGB combineren met zorg in natura.

Wisselen tussen PGB en zorg in natura kan altijd. Neem hiervoor contact op met je gemeente of zorgverzekeraar. Niet elke zorgverlener is erkend door de gemeente voor zorg in natura. Daardoor kan het nodig zijn om te wisselen van zorgaanbieder als je liever zorg in natura hebt.

Zorg in natura (ZIN)

Met een Persoonsgebonden Budget (PGB) heb je de vrijheid om zelf de gewenste zorg in te kopen bij een zorgaanbieder naar keuze. Bij Zorg in Natura wordt de keuze van zorgaanbieders bepaald door de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar. Het is mogelijk om een PGB te combineren met Zorg in Natura.

Je kunt op elk moment wisselen tussen een PGB en Zorg in Natura. Hiervoor kun je contact opnemen met je gemeente of zorgverzekeraar. Het is belangrijk om te weten dat niet elke zorgverlener erkend is door de gemeente voor Zorg in Natura. Hierdoor kan het nodig zijn om van zorgaanbieder te veranderen als je liever gebruikmaakt van Zorg in Natura.

Deze hulpverleenster legt uit wat zorg in natura inhoudt.
Deze vrouw loopt vast met haar financiën. Een PGB kan helpen om de zorg die nodig is te bekostigen.

Persoonsgebonden budget (PGB)

Wil je de regie hebben over waar, wanneer en van wie je zorg ontvangt? Dan kun je een Persoonsgebonden Budget (PGB) aanvragen. Met een PGB ontvang je een geldbedrag waarmee je zelf zorg kunt inkopen, waardoor je de vrijheid hebt om je eigen zorgverleners te kiezen.

Het PGB biedt je veel vrijheid, maar het brengt ook extra verantwoordelijkheden met zich mee. Je sluit zelf contracten af met zorgverleners, stelt een planning op en geeft aansturing aan de zorgverleners. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de administratie en betalingen. Jijzelf of je vertegenwoordiger moet het PGB dus goed kunnen beheren.

Zorg in natura (ZIN)

De meest Wmo-voorzieningen zijn maatwerk. In dat geval betaal je een vast bedrag van € 19,00 per maand. Dit bedrag wordt ook wel het abonnementstarief genoemd. Wil je weten welk tarief precies in jouw situatie van toepassing is, neem dan contact op met de gemeente.