Wmo

Wmo staat voor wet maatschappelijke ondersteuning. Deze Wmo wet is met ingang van 2015 in het leven geroepen om inwoners van Nederland met een hulpvragen centraal vanuit gemeenten zo goed mogelijk te kunnen bedienen.

Welke vormen van ondersteuning vallen onder de Wmo?

Alle gemeenten van Nederland zijn zelf verantwoordelijk voor het bieden van de juiste Wmo ondersteuning aan hun inwoners die niet meer op eigen kracht zelfredzaam genoeg zijn. Elke gemeente heeft zijn mogelijkheid om de Wmo ondersteuning op zijn eigen manier vorm te geven. Sommige gemeente kiezen voor een Wmo zorgloket, andere hebben wijkteams waar je met al je Wmo vragen terecht kunt. Hoe dit binnen jouw gemeente geregeld is kan ook je vinden op onze website. Bekijk hier alle Wmo gemeenten.

Home banner

Algemene Voorzieningen

Meer informatie

Maatwerk voorzieningen

Meer informatie

Overige voorzieningen

Meer informatie

Jeugdwet voorzieningen

Meer informatie

Vormen van begeleiding

Er zijn verschillende vormen van indivuele begeleiding die door goedkeuring vanuit de gemeente kunnen worden ingezet. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan individuele begeleiding, begeleiding voor het gezin of begeleiding om een mantelzorger tijdelijk te kunnen ontlasten.

Individuele begeleiding via de Wmo wordt ook wel ambulante begeleiding genoemd. Dit betekend dat je zelfstandig woont en bij jou thuis begeleiding ontvangt. Je gaat dan samen met je ambulant begeleider aan de slag met persoonlijke doelen zodat jij zo zelfstandig mogelijk kan blijven wonen en functioneren in onze maatschappij.

Ook kan het zijn dat er binnen het gezin begeleiding nodig is. Ook dan komt er een ambulant begeleider bij je thuis om het gezin te ondersteunen bij verschillende vraagstukken.

Soorten dagbestedingen

Dagbesteding betekend het hebben van een zinvolle dag-invulling. Een zinvolle dagbesteding is er voor jong tot oud. In elke gemeente zijn er via de Wmo verschillende dagbestedingen waar je gebruik van kunt maken. Welke dagbestedingen er allemaal worden aangeboden vanuit de Wmo vindt je op onze pagina dagbesteding.

Een dagbesteding via de wmo kan je helpen meer weekstructuur te krijgen en te werken aan persoonlijke doelen. Of misschien wel puur het hebben van een leuke dag vol ontspannende activiteiten.

Wmo aanvragen

Wanneer je voor een Wmo voorziening in aanmerking wilt komen en deze wilt aanvragen, kan je in de meeste gevallen contact opnemen met het Wmo-zorgloket van de gemeente waar je als inwoner ingeschreven staat. Dit kan vaak telefonisch en via de mail. Ook hebben sommige gemeenten verschillende centrale punten waar de wijkteams gevestigd zijn. Hier kan je voor vragen altijd binnen stappen en zij kunnen je dan adviseren over handige vervolgstappen.

Wanneer er een gesprek wordt ingepland via de Wmo afdeling van de gemeente, ga je in gesprek met een Wmo consulent. De Wmo consulent zal het zogenoemde ”keukentafel” gesprek met je voeren. Over het algemeen vindt dit gesprek bij je thuis plaats. Ook kan de Wmo consulent je vragen om op het stadskantoor te komen om verder met elkaar in gesprek te gaan.

Wmo zorgaanbieders

Er zijn in Nederland duizenden zorgaanbieders met ieder hun eigen specialisme. Ook bediend elke zorgaanbieder verschillende doelgroepen. Het is daarom vaak lastig om bij jou in de buurt de juiste Wmo zorgaanbieder te vinden. Er zijn twee soorten zorgaanbieders: ZIN zorgaanbieders; Deze zorgaanbieders hebben een contract met de gemeente en kunnen ZIN zorg aanbieden. Ook wel zorg in natura genoemd. De andere zorgaanbieders hebben geen contract met de gemeente en leveren de zorg in de vorm van een PGB-budget.

Het kan zijn dat een zorgaanbieder zonder contract meer specialisme op een hulpvraag die je hebt, dan kan je met goedkeuring vanuit de gemeente als nog gewoon bij deze zorgaanbieder terecht. Wel heeft de gemeente over het algemeen de voorkeur om met gecontracteerde zorgaanbieders te werken. Maar uiteindelijk is het een voorziening voor jou als inwoner en wordt er gekeken naar wat jij nodig hebt en welke zorgaanbieder hier het beste bij kan helpen.

Vindt de juiste zorgaanbieder bij jou in de buurt

Via ons zoeksysteem heb je snel alle zorgaanbieders die Wmo ondersteuning in kaart. Je kan via ons systeem gemakkelijk zoeken op afstand, specialisme en op bijvoorbeeld soort doelgroep.